Supereroii României au puterile limitate de legi. Preotul Florin Danu face și el parte din acest caz.
Pentru cei mai mulți dintre noi, eroii poartă o pelerină roșie. Pentru copiii din satul Lada, județul Teleorman, eroul protagonist poartă… straie preoțești. Preotul Florin Danu este cel care aduce zâmbete pe chipurile copiilor din comunitatea lui. Le oferă zilnic mâncare, suc și ajutor la teme în centrul social construit pentru ei.
40 de copii primesc o masă caldă la prânz, cu bani proveniți din donații. Tot din donații, în zilele norocoase, mănâncă desert. Dacă donațiile nu ar exista, tot ce-i face astăzi să zâmbească ar dispărea. Lumea se obişnuise să facă fapte bune, donând 2% din impozitul pe venit.Acum a devenit mai complicat. Fericirea puștilor și faptele bune pot fi distruse de modificările Codului Fiscal.
Un om cât o lume întreagă: asta reprezintă preotul Florin Danu pentru oamenii din satul Lada, județul Teleorman. În curtea noii biserici din Lada tronează un centru social nou, curat și modern echipat, unde copiii mânâncă și primesc ajutor la teme. În spatele lui abia se zărește noul lăcaș de cult al satului, doar pe jumătate construit.
,, Acum 3 ani și jumătate am început construcția, sunt preot de aproape 8 ani aici în parorhie și copiii au activități de mai mult de 3 ani și jumătate și din cauza spațiului redus din biserica mică în care slujesc acum, am hotărât să construiesc o sală de activități, o sala de mese. Și de la acest gând s-a născut centru social, care e mult mai amplu decât o sală”, explică preotul Florin Danu.
Peste 80 de persoane calcă zilnic pragul cantinei din Lada.
„Este un om de nota 20, care ajută, e săritor”, spune Ionela Rădulescu, bucătăreasă.
Peste 80 de persoane calcă zilnic pragul cantinei din Lada, în timp ce oamenii prea bolnavi sau bătrâni își primesc acasă porția. Dintre aceștia, 40 sunt copii. Micuții fac parte din familii defavorizate, în care mama și tata nu reușesc să le pună pe masă o mâncare caldă. Așa că vin zi de zi, după școală, la centru. Aici primesc două mese, suc și uneori….desert.
,,Facem zilnic 80 de porții și în weekend 150, pentru că vin și copii care sunt la licee, care stau la internate, care stau în cămin, din satele vecine”, spune preotul Danu.
În incinta centrului social există o sală de activități.
Când vine vorba de mâncare, spaţiul este neîncăpător, însă la lecţii copiii nu se duc în număr la fel de mare.
„În incinta centrului social există o sală de activități și copiii, după ce servesc masa supravegheați de către noi, sunt ajutați la teme, asta de luni până vineri, iar în weekend, sâmbătă, este ora de engleză pentru cei care doresc să-și îmbunătățească cunoștințele și de asemenea, după ora de engleză, cu o altă categorie de copii, cei care urmează să aibă examenul de capacitate, sunt ajutați de o doamnă director, profesoara de limba română, se pregătesc pentru examen”, explică preotul Florin Danu.
„Rata de mulțumire, de succes, nu sunt împăcat pe măsură, dacă la masă avem 80, la lecții sunt 15-20. Ca și într-o sală de clasă, mereu spun, nu toți sunt premianți. Sunt destui care ne motivează să mergem mai departe”, spune părintele.
Părintele Danu are grijă de zeci de suflete.
Părintele Danu are grijă de zeci de suflete. Şi, ușor, ușor, a atras de partea binelui și alți oameni dornici să îl sprijine.
„Sunt persoane care atunci când vin la noi vin cu produse de bază, alimente de bază și să zic așa, avem stocuri de ulei, de zahăr, de făină, de orez și dacă facem un pilaf acum, e orezul din magazie și nu putem să-l estimăm. Avem contract cu o firmă care ne livrează pește și atunci e destul de ușor când avem meniu cu pește. Avem contract cu o firmă de apă, sucuri și tot ce expiră înainte cu 30 de zile vin către noi și ne e ușor să nu mai cumpărăm”, explică preotul.
Rezultatele muncii părintelui se văd, dar statul nu ține cont.
Rezultatele muncii părintelui se văd, dar statul nu ține cont. Organizația non-guvernamentală „Mană Cerească”, prin care preotul a reușit să strângă toate cele necesare pentru comunitatea lui, este una din sutele de ONG-uri afectate de noile modificări fiscale.
„Până acum, noi, ca ONG, centralizăm declarațiile pe care le luăm personal sau pe care le primeam la parorhie și le trimiteam către un bordero, către administrația fiscală. Iar acum, după noua lege, ne încurcă, pentru că va fi foarte greu că fiecare în parte să meargă la asociație, la administrația fiscală, să le depună personal. Și atunci tot ce încasăm din 2% va fi minus în activitatea noastră”, arată preotul Florin Danu
Sursa: digi24.ro